Kontaktlinser

En kontaktlins är i första hand tänkt att ersätta glasögon för att hjälpa till att lösa ett problem med synen. Detta är dock inte enda användningsområdet för denna teknik. Det finns även linser på marknaden som enbart hjälper till rent kosmetiskt.

Det var en tysk vid namn Adolf Fick som 1887 uppfann den allra första linser. Denna kom dock aldrig att bli någon större hit då den var gjord i glas och inte var direkt bekväm. Det gick bara att bära linsen i några timmar.

Det var på 1940-talet som linserna började röna större framgångar. Dessa linser var också hårda då de var gjorda av plexiglas. Jämfört med de gamla glaslinserna var dessa inte alls lika obekväma. De blev t ex populära inom filmindustrin men då de var mycket dyra var de inte för alla.

Under 50-talet kom linserna att verkligen bli en stor succé då de vid denna tidpunkt dels blev mycket billigare och även blev av bekvämare material. Eftersom de blivit billigare kunde numera även ”vanliga” människor köpa dem och därmed ökade användartalet stort.

Olika typer av kontaktlinser

Det finns många olika typer av linser att välja mellan. Här på sidan kan du t ex hitta försäljare som säljer t ex endagslinser, dygnet-runt-linser, månadslinser, veckolinser, färgade linser m.m.

Linserna kan i sin tur sedan även hjälpa till med ett antal olika problem som när- och översynthet, till astigmatism (brytningsfel), presbyopi (ålderssynthet) m.m.

Som du märker kan linser lösa en stor mängd synfel och det finns linser som passar för olika typer av situationer. Detta gör att kontaktlinser är ett mycket bra alternativ till vanliga glasögon.