Kontaktlinser recept

När du köper linser är det självklart att man ska ha ett recept innan något beställs. Har man inte ett recept är det som att köpa skor utan att ha en aning om vilken storlek man har på skorna. Trevligt nog är det inte svårt att få ett recept. Det man behöver göra är att besöka en optiker och göra en synundersökning.

Receptet du då får av den legitimerade optikern används sedan som en grund när man beställer kontaktlinser så att man är säker på att de passar perfekt. Det är t o m så att socialstyrelsen kräver att man har ett recept ifall man ska beställa kontaktlinser. Ett recept är giltigt i ett år vilket betyder att man måste göra en undersökning med jämna mellanrum.

Besöka en optiker utan att köpa något

Det är inte säkert att alla optikern är speciellt sugna på att göra en undersökning ifall du sedan inte ska köpa några linser av honom. Det man då får göra är att kolla upp innan vad det kostar att göra en sådan undersökning. Något som också är viktigt att veta är att en optiker inte kan hindra dig från att få tillgång till ditt egna recept. Enligt Patientjournalslagen har du rätt att få ut ditt egna recept när som du vill.

Recept på glasögon och linser

Har du ett recept på glasögon kan du tyvärr inte använda detta när du beställer kontaktlinser. Det är nämligen olika recept som man använder för de olika lösningarna. T ex skiljer ju avståndet som glasögon och linser sitter på i förhållande till ögat vilket påverkar. Sen måste linserna passa på andra vis som passform och vätskehalt.